In de media

Golf aan schadeclaims dreigt na rechterlijke uitspraak.

In een recent gepubliceerd vonnis oordeelde de Rechtbank dat een IT bedrijf deels aansprakelijk is gehouden voor ondermaatse digitale beveiliging en dat het de ransomware schade die hierdoor bij een klant is ontstaan  grotendeels dient te vergoeden. Een precedent lijkt geschapen.

Want wanneer de basisbeveiliging aantoonbaar niet in orde blijkt kunnen partijen in de toekomst hoogstwaarschijnlijk directe schade, herstelkosten en verloren omzet verhalen op de IT leverancier.

Chief Security Expert bij Fox-IT, Frank Groenewegen, voorziet op basis van deze uitspraak in de toekomst een golf aan schadeclaims. ‘Ik verwacht dat heel veel onderzoeken die wij gedraaid hebben bij getroffen bedrijven alsnog tot een claim gaan leiden’ vertelt hij desgevraagd in gesprek met Stijn van Gils en Sandra Olsthoorn van het Financieel Dagblad.

Bij IT bedrijven en automatiseerders leidt de uitspraak evenwel tot kopzorgen nu de afgelopen jaren vermoedelijk honderden grote en kleinere bedrijven te maken kregen met een ransomware aanval en dientengevolge schade leden.

Na het oordeel van de rechter lijkt het voor IT bedrijven in de toekomst raadzaam om klanten duidelijk en expliciet te wijzen op eventuele risico’s.

Het artikel is in zijn geheel terug te lezen op de website van het Financieel Dagblad, klik hier.

Update 4 september 2020:
In een analytisch blog, gepubliceerd op de website van Computable, zet Frank Groenewegen de uitspraak verder in perspectief. Wat zijn de mogelijke gevolgen en wat betekent dit voor de ‘zorgplicht’ van een IT leverancier?

For a more secure society
  • Experts
  • Services
  • Technology